Blog: Pensioen bij arbeidsongeschiktheid

29 april 2021 | Blog

Als je bij HEINEKEN werkt, bouw je in principe pensioen op bij ons, het Heineken Pensioenfonds. Dat is opgenomen in de CAO. Wij leggen je in deze en andere blogs uit wat je pensioenregeling inhoudt.

In de vorige blog hebben we aangegeven dat je pensioenregeling een oudedagspensioen en een partnerpensioen bevat. In deze blog lichten we een ander onderdeel van je pensioenregeling toe, namelijk het arbeidsongeschiktheidspensioen. Je hoopt natuurlijk niet dat het jou overkomt maar het kan zijn dat je langdurig ziek wordt en tenslotte geheel of gedeeltelijk wordt afgekeurd voor werk. Het is daarom goed om te weten wat voor gevolgen dit voor jouw pensioen heeft. In deze blog geven wij daar meer informatie over.

Volledige arbeidsongeschiktheid
Als je dienstverband met Heineken wordt beëindigd wegens volledige arbeidsongeschiktheid (d.w.z. dat je meer dan 80% arbeidsongeschikt bent) ontvang je op grond van de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) van het UWV een uitkering. Die bedraagt 70%, soms 75% van het salaris dat je vóór je arbeidsongeschiktheid verdiende. Naast deze uitkering zorgt de arbeidsongeschiktheidsregeling van het pensioenfonds voor de volgende twee aanvullingen:

  1. De opbouw van je oudedagspensioen gaat gedeeltelijk door (op 2/3de van het oude niveau). Jij betaalt hiervoor geen premie meer, alleen Heineken betaalt de premie door.
  2. De WIA kent een inkomensgrens (€71.628,- in 2024). De arbeidsongeschiktheidsregeling van Heineken vult de WIA-uitkering aan, wanneer het salaris dat je vóór je arbeidsongeschiktheid verdiende boven deze grens uitkwam. De aanvulling bedraagt 70% van het salaris boven deze grens, inclusief de eventuele oudedagstoeslag.

Gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid
Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent (d.w.z. tussen 35% en 80% arbeidsongeschikt) en je blijft in dienst van Heineken, ook al ben je gedeeltelijk afgekeurd, dan maakt de WIA-uitkering deel uit van het salaris dat je van Heineken ontvangt. Zolang je in dienst blijft van Heineken, zal je pensioenopbouw op hetzelfde niveau doorlopen als voordat je ziek werd. Heineken en jij betalen hiervoor ook gewoon de reguliere premie. Wanneer je uit dienst gaat van Heineken en je bent gedeeltelijk afgekeurd, dan stopt de pensioenopbouw.

Gerelateerde berichten

In gesprek met: Rob Robbers, lid verantwoordingsorgaan Heineken Pensioenfonds

18 juli 2024

Ieder kwartaal gaan we in gesprek over pensioen. Inspirerende gesprekken waarvan we hopen dat die je motiveren eens naar jouw pensioen te kijken. Dit keer gaan we in gesprek met Rob Robbers. In het dagelijks leven is Rob Category Specialist. Sinds september 2023 is Rob één van de leden van het verantwoordingsorgaan van het Heineken Pensioenfonds.

In gesprek met: Nicolaas Groot, bestuurslid Heineken Pensioenfonds

28 maart 2024

Ieder kwartaal gaan we in gesprek over pensioen. Inspirerende gesprekken waarvan we hopen dat die je motiveren eens naar jouw pensioen te kijken.

Blog: Nieuw logo

21 maart 2024

Komende jaren gaat het pensioenstelsel in Nederland veranderen om pensioen beter te laten aansluiten aan de huidige behoeften. Ook wij vernieuwen om jullie nog beter van dienst te zijn.