Resultaten onderzoek maatschappelijk verantwoord beleggen

5 oktober 2023 | Nieuws

In juni 2023 ben je uitgenodigd om mee te doen aan een onderzoek. Doel van het onderzoek is inzicht krijgen in de mate waarin het pensioenfonds het geld voor pensioen maatschappelijk verantwoord moet beleggen.

Respons
In totaal hebben 1.594 deelnemers, gewezen deelnemers en pensioengerechtigden (hierna: deelnemers) hun mening gegeven. Dat is een opkomstpercentage van 9.5%. Deze groep is een goede afspiegeling van alle deelnemers van het Heineken Pensioenfonds. Dat betekent dat we betrouwbare conclusies kunnen trekken uit de resultaten van het onderzoek.

Belangrijkste uitkomsten

De belangrijkste conclusie is dat het huidige MVB-beleid aansluit bij de voorkeur van de deelnemers van het Heineken Pensioenfonds. Daarom zetten we het huidige MVB-beleid voort.

  • Het grootste deel vindt het belangrijk dat de pensioenpremie op een maatschappelijk verantwoorde manier wordt belegd. Gemiddeld genomen blijkt: hoe jonger de respondent, hoe belangrijker MVB.
  • De deelnemers verwachten dat MVB gemiddeld evenveel of iets lager rendement oplevert.
  • Een kleine meerderheid vindt dat MVB alleen mag als dit evenveel rendement oplevert.
  • Leeftijd en de hoogte van het inkomen hebben invloed op de bereidheid om mogelijk een lager pensioen door MVB te ontvangen: Jongeren en respondenten met hogere inkomens zijn vaker bereid een mogelijk door MVB lager pensioen te accepteren dan oudere deelnemers, gepensioneerden en respondenten met lagere inkomens.
  • De ontwikkelingsdoelen die de deelnemers belangrijk vinden, sluiten aan bij de vastgestelde duurzaamheidsthema’s Klimaat, Water en Mensenrechten. Hiermee sluit het Heineken Pensioenfonds ook aan bij de drie duurzaamheidsthema’s die HEINEKEN belangrijk vindt.
  • Er zijn verschillende manieren waarop een pensioenfonds invloed kan uitoefenen op het beleid van de onderneming waarin wordt belegd om ervoor te zorgen dat dat beleid meer maatschappelijk verantwoord wordt. De beschikbare instrumenten van maatschappelijk verantwoord beleggen zijn door de respondenten redelijk evenredig gekozen: uitsluiten (25%), best in class (24%), engagement (21%) en stemmen (19%).

Aansluiting bij het huidige MVB-beleid
De uitkomsten van het onderzoek sluiten aan bij het huidige MVB-beleid dat het pensioenfonds voert. Wij zijn van mening dat de wijze waarop wij het MVB-beleid hebben vormgegeven, leidt tot een maatschappelijk verantwoorde manier van beleggen die kan samengaan met het behalen van onze ambitie als pensioenfonds: het behouden van koopkracht van de pensioenen middels het verlenen van toeslagen.

Maatschappelijk verantwoord beleggen blijft in ontwikkeling. Wij onderzoeken periodiek de voorkeuren van onze deelnemers en nemen deze mee in de verdere ontwikkeling van het MVB-beleid. Meer lezen over de uitkomsten van het MVB onderzoek? Klik hier voor de samenvatting.

Meer informatie
In ons Jaaroverzicht 2022 lees je de hoofdlijnen van de manier waarop we maatschappelijk verantwoord beleggen. Benieuwd naar uitgebreidere informatie? Dan verwijzen we je door naar ons Duurzaamheidsverslag:

Gerelateerde berichten

Duurzaamheidsverslag

18 juli 2024

Bij het beleggen houden wij rekening met milieu- en sociale aspecten en goed ondernemingsbestuur. Hoe wij dit doen hebben wij vastgelegd in ons beleid over maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB beleid). Hoe dit in 2023 heeft plaatsgevonden, staat in ons Duurzaamheidsverslag 2023. In het eerste deel vertellen wij hoe ons beleid er in 2023 uit zag. In deel 2 doen wij verslag van de implementatie en resultaten van ons MVB beleid in het afgelopen jaar.

Jaarverslag en jaaroverzicht 2023

18 juli 2024

De eerste helft van 2024 is voorbij en we blikken graag met je terug op het jaar 2023. De belangrijkste feiten en cijfers hebben we in hoofdlijnen vastgelegd in het Jaaroverzicht 2023. De moeite waard om even te bekijken!

Pensioenregeling in het nieuwe pensioenstelsel: Partner- en wezenpensioen

18 juli 2024

Het is belangrijk dat er ook een uitkering is voor jouw partner en kinderen als je komt te overlijden. Een situatie waar je liever niet over na denkt, maar het is wel erg belangrijk om dan iets geregeld te hebben.