Blog: Scheiding

17 december 2020 | Blog

Bij een scheiding zal je niet in eerste instantie aan je pensioen denken. Toch is dit een belangrijk punt om bij stil te staan. Jouw ex-partner maakt namelijk aanspraak op een gedeelte van jouw pensioen. Jij kunt eventueel ook aanspraak maken op een gedeelte van het opgebouwde pensioen van jouw ex-partner. In deze blog geven wij je meer informatie over de invloed van een scheiding op het pensioen.

Waar heeft mijn ex-partner recht op?

Jouw ex-partner heeft een aanspraak op de helft van het tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde oudedagspensioen. Dit recht is wel afhankelijk van jouw pensioen. Zo is de ingangsdatum van het pensioen van jouw ex-partner gekoppeld aan de datum dat jouw oudedagspensioen ingaat. Andersom geldt hetzelfde. Indien jouw partner tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap oudedagspensioen heeft opgebouwd dan maak jij ook aanspraak op de helft van het pensioen van jouw ex-partner.

Kan ik ook andere afspraken over de verdeling van het pensioen maken?

In de huwelijkse voorwaarden of in het scheidingsconvenant kunnen andere afspraken worden gemaakt over de verdeling van het pensioen. Er kan voor de volgende vier opties worden gekozen:

  1. Geen verdeling van het pensioen.
  2. Een andere verdeling dan de helft van het opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk.
  3. Een afwijkende periode voor de verdeling. Je kunt bijvoorbeeld bepalen dat de periode waarin pensioen is opgebouwd voorafgaand aan het huwelijk/geregistreerd partnerschap wordt meegenomen.
  4. Een eigen pensioenrecht voor de ex-partner. Dit wordt conversie genoemd. Jouw ex-partner is bij conversie niet afhankelijk van het moment waarop jij met pensioen gaat. Jouw ex-partner heeft zelf de keuze om te bepalen wanneer het pensioen ingaat.

Als je andere afspraken over de verdeling van het pensioen hebt gemaakt dan dien je ons binnen 2 jaar na scheiding hierover te informeren. Op onze website lees je hier meer over.

Hoe zit het met het partnerpensioen?

Jouw ex-partner maakt ook aanspraak op een deel van het opgebouwde partnerpensioen. Dit wordt bijzonder partnerpensioen genoemd. Dit is het deel van het partnerpensioen dat is opgebouwd tot de datum van de scheiding. Dit geldt dus ook voor het partnerpensioen dat is opgebouwd voorafgaande aan het huwelijk/geregistreerd partnerschap. Andersom geldt hetzelfde. Echter niet alle pensioenregelingen hebben een partnerpensioen dat wordt opgebouwd. Het kan zijn dat de pensioenregeling van jouw ex-partner geen partnerpensioen kent dat wordt opgebouwd. In dit geval kan er geen aanspraak worden gemaakt op een deel van het partnerpensioen.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van een scheiding of over iets anders dan kun je altijd contact opnemen met onze pensioenhelpdesk. Wij zijn in principe momenteel niet telefonisch bereikbaar. Wij vragen je daarom per e-mail contact op te nemen via pensioenfonds@heineken.nl. Voor spoedgevallen kun je ons bereiken op 071 – 545 76 74.

Het Heineken Pensioenfonds

Gerelateerde berichten

Blog: vacatures Verantwoordingsorgaan

31 maart 2023

Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit vertegenwoordigers van werknemers, werkgever en gepensioneerden. In het Verantwoordingsorgaan zijn er momenteel vacatures. Wil je hierover meer weten, lees dan onze blog.

Verhoging pensioenen met 14,33%

22 december 2022

Het bestuur heeft besloten de pensioenen per 1 januari 2023 te verhogen met 14,33%. Dit percentage is gelijk aan de de stijging van consumentenprijzen. Dit is de maximale toeslag die wij kunnen verlenen.

Blog: Pensioenopbouw tijdens verlof

27 september 2022

Tijdens je dienstverband kun je verschillende soorten verlof opnemen. Denk hierbij o.a. aan vakantie, zwangerschaps- en geboorteverlof, ouderschapsverlof of een sabbatical. Maar hoe zit het dan met jouw pensioenopbouw? Lees hierover meer in deze blog.