Blog: Scheiding

17 december 2020 | Blog

Bij een scheiding zal je niet in eerste instantie aan je pensioen denken. Toch is dit een belangrijk punt om bij stil te staan. Jouw ex-partner maakt namelijk aanspraak op een gedeelte van jouw pensioen. Jij kunt eventueel ook aanspraak maken op een gedeelte van het opgebouwde pensioen van jouw ex-partner. In deze blog geven wij je meer informatie over de invloed van een scheiding op het pensioen.

Waar heeft mijn ex-partner recht op?

Jouw ex-partner heeft een aanspraak op de helft van het tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde oudedagspensioen. Dit recht is wel afhankelijk van jouw pensioen. Zo is de ingangsdatum van het pensioen van jouw ex-partner gekoppeld aan de datum dat jouw oudedagspensioen ingaat. Andersom geldt hetzelfde. Indien jouw partner tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap oudedagspensioen heeft opgebouwd dan maak jij ook aanspraak op de helft van het pensioen van jouw ex-partner.

Kan ik ook andere afspraken over de verdeling van het pensioen maken?

In de huwelijkse voorwaarden of in het scheidingsconvenant kunnen andere afspraken worden gemaakt over de verdeling van het pensioen. Er kan voor de volgende vier opties worden gekozen:

  1. Geen verdeling van het pensioen.
  2. Een andere verdeling dan de helft van het opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk.
  3. Een afwijkende periode voor de verdeling. Je kunt bijvoorbeeld bepalen dat de periode waarin pensioen is opgebouwd voorafgaand aan het huwelijk/geregistreerd partnerschap wordt meegenomen.
  4. Een eigen pensioenrecht voor de ex-partner. Dit wordt conversie genoemd. Jouw ex-partner is bij conversie niet afhankelijk van het moment waarop jij met pensioen gaat. Jouw ex-partner heeft zelf de keuze om te bepalen wanneer het pensioen ingaat.

Als je andere afspraken over de verdeling van het pensioen hebt gemaakt dan dien je ons binnen 2 jaar na scheiding hierover te informeren. Op onze website lees je hier meer over.

Hoe zit het met het partnerpensioen?

Jouw ex-partner maakt ook aanspraak op een deel van het opgebouwde partnerpensioen. Dit wordt bijzonder partnerpensioen genoemd. Dit is het deel van het partnerpensioen dat is opgebouwd tot de datum van de scheiding. Dit geldt dus ook voor het partnerpensioen dat is opgebouwd voorafgaande aan het huwelijk/geregistreerd partnerschap. Andersom geldt hetzelfde. Echter niet alle pensioenregelingen hebben een partnerpensioen dat wordt opgebouwd. Het kan zijn dat de pensioenregeling van jouw ex-partner geen partnerpensioen kent dat wordt opgebouwd. In dit geval kan er geen aanspraak worden gemaakt op een deel van het partnerpensioen.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van een scheiding of over iets anders dan kun je altijd contact opnemen met onze pensioenhelpdesk via pensioenfonds@heineken.nl of 071 – 545 80 65.

Het Heineken Pensioenfonds

Gerelateerde berichten

In gesprek met: Nicolaas Groot, bestuurslid Heineken Pensioenfonds

28 maart 2024

Ieder kwartaal gaan we in gesprek over pensioen. Inspirerende gesprekken waarvan we hopen dat die je motiveren eens naar jouw pensioen te kijken.

Blog: Nieuw logo

21 maart 2024

Komende jaren gaat het pensioenstelsel in Nederland veranderen om pensioen beter te laten aansluiten aan de huidige behoeften. Ook wij vernieuwen om jullie nog beter van dienst te zijn.

Blog: Organen van het Pensioenfonds

28 september 2023

Het Heineken Pensioenfonds heeft drie verschillende organen. Wij kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wat de taken van deze organen zijn en hoe jouw belangen door deze organen worden vertegenwoordigd. In deze blog geven wij jou daar meer informatie over.