Blog: Weet jij hoeveel procent van jouw salaris naar je pensioen gaat?

25 februari 2021 | Blog

Je weet vast hoeveel je per maand voor je hypotheek, telefoonrekening en sportschool abonnement betaalt. Maar weet je ook hoeveel procent je van jouw salaris aan je pensioen betaalt? En wist je dat jouw werkgever nog eens tweekeer zoveel premie inlegt!

Je werkt één dag per week voor je pensioen!

Hoeveel procent van jouw salaris gaat er naar jouw pensioen?
Een bedrag ter hoogte van tenminste 20% van je salaris draagt bij aan de opbouw van je pensioen. De totale pensioenpremie bedraagt namelijk 31% van de premiegrondslag*. Dit klinkt wellicht ingewikkeld maar eigenlijk is het vrij eenvoudig. Je betaalt premie over een premiegrondslag. De premiegrondslag is gelijk aan het pensioengevend salaris, het salaris waarover je pensioen opbouwt, (maximaal € 112.189,-) minus de premiefranchise van € 14.549,- (2021).

Voorbeeld
Als je een pensioengevend jaarsalaris hebt van € 45.000 dan is het gedeelte waarover je premie betaalt € 45.000 – € 14.549 = € 30.451. De totale pensioenpremie die wordt betaald is ca. € 9.440,- op jaarbasis. Dit betaal jij niet alleen. Jij betaalt slechts 1/3de van de pensioenpremie. Jouw werkgever betaalt 2/3de van de premie. In dit voorbeeld betaal jij jaarlijks € 3.146,- aan pensioenpremie en jouw werkgever betaalt € 6.294,-.

*Dit geldt enkel voor deelnemers die onder één van de Cao’s vallen.

Je betaalt ook premie voor de AOW van de huidige AOW’ers
Naast de premie voor de pensioenregeling bij jouw werkgever, betaal je ook premie voor de AOW. Dit bedraagt 17,9% en wordt van je loon afgetrokken middels de loonheffing. De premie voor de AOW is gemaximeerd (tot een salaris van € 35.129,- voor 2021). Het geld is bedoeld om de AOW voor de huidige AOW-gerechtigden te betalen. Degenen die dan werken zullen de AOW-premie opbrengen waaruit in de toekomst jouw AOW zal worden betaald.

Kortom er gaat veel geld naar je pensioen! Waarschijnlijk meer dan naar je huis. Naar onze mening een goede reden om te kijken wat je pensioen uiteindelijk zal zijn. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl of via de pensioenchecker app (IOS of Android) kun je zien wat je op je pensioendatum aan pensioen ontvangt.

Gerelateerde berichten

In gesprek met: Nicolaas Groot, bestuurslid Heineken Pensioenfonds

28 maart 2024

Ieder kwartaal gaan we in gesprek over pensioen. Inspirerende gesprekken waarvan we hopen dat die je motiveren eens naar jouw pensioen te kijken.

Blog: Nieuw logo

21 maart 2024

Komende jaren gaat het pensioenstelsel in Nederland veranderen om pensioen beter te laten aansluiten aan de huidige behoeften. Ook wij vernieuwen om jullie nog beter van dienst te zijn.

Blog: Organen van het Pensioenfonds

28 september 2023

Het Heineken Pensioenfonds heeft drie verschillende organen. Wij kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wat de taken van deze organen zijn en hoe jouw belangen door deze organen worden vertegenwoordigd. In deze blog geven wij jou daar meer informatie over.