Blog: Weet jij hoeveel procent van jouw salaris naar je pensioen gaat?

25 februari 2021 | Blog

Je weet vast hoeveel je per maand voor je hypotheek, telefoonrekening en sportschool abonnement betaalt. Maar weet je ook hoeveel procent je van jouw salaris aan je pensioen betaalt? En wist je dat jouw werkgever nog eens tweekeer zoveel premie inlegt!

Je werkt één dag per week voor je pensioen!

Hoeveel procent van jouw salaris gaat er naar jouw pensioen?
Een bedrag ter hoogte van tenminste 20% van je salaris draagt bij aan de opbouw van je pensioen. De totale pensioenpremie bedraagt namelijk 31% van de premiegrondslag*. Dit klinkt wellicht ingewikkeld maar eigenlijk is het vrij eenvoudig. Je betaalt premie over een premiegrondslag. De premiegrondslag is gelijk aan het pensioengevend salaris, het salaris waarover je pensioen opbouwt, (maximaal € 112.189,-) minus de premiefranchise van € 14.549,- (2021).

Voorbeeld
Als je een pensioengevend jaarsalaris hebt van € 45.000 dan is het gedeelte waarover je premie betaalt € 45.000 – € 14.549 = € 30.451. De totale pensioenpremie die wordt betaald is ca. € 9.440,- op jaarbasis. Dit betaal jij niet alleen. Jij betaalt slechts 1/3de van de pensioenpremie. Jouw werkgever betaalt 2/3de van de premie. In dit voorbeeld betaal jij jaarlijks € 3.146,- aan pensioenpremie en jouw werkgever betaalt € 6.294,-.

*Dit geldt enkel voor deelnemers die onder één van de Cao’s vallen.

Je betaalt ook premie voor de AOW van de huidige AOW’ers
Naast de premie voor de pensioenregeling bij jouw werkgever, betaal je ook premie voor de AOW. Dit bedraagt 17,9% en wordt van je loon afgetrokken middels de loonheffing. De premie voor de AOW is gemaximeerd (tot een salaris van € 35.129,- voor 2021). Het geld is bedoeld om de AOW voor de huidige AOW-gerechtigden te betalen. Degenen die dan werken zullen de AOW-premie opbrengen waaruit in de toekomst jouw AOW zal worden betaald.

Kortom er gaat veel geld naar je pensioen! Waarschijnlijk meer dan naar je huis. Naar onze mening een goede reden om te kijken wat je pensioen uiteindelijk zal zijn. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl of via de pensioenchecker app (IOS of Android) kun je zien wat je op je pensioendatum aan pensioen ontvangt.

Gerelateerde berichten

Blog: vacatures Verantwoordingsorgaan

31 maart 2023

Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit vertegenwoordigers van werknemers, werkgever en gepensioneerden. In het Verantwoordingsorgaan zijn er momenteel vacatures. Wil je hierover meer weten, lees dan onze blog.

Verhoging pensioenen met 14,33%

22 december 2022

Het bestuur heeft besloten de pensioenen per 1 januari 2023 te verhogen met 14,33%. Dit percentage is gelijk aan de de stijging van consumentenprijzen. Dit is de maximale toeslag die wij kunnen verlenen.

Blog: Pensioenopbouw tijdens verlof

27 september 2022

Tijdens je dienstverband kun je verschillende soorten verlof opnemen. Denk hierbij o.a. aan vakantie, zwangerschaps- en geboorteverlof, ouderschapsverlof of een sabbatical. Maar hoe zit het dan met jouw pensioenopbouw? Lees hierover meer in deze blog.