Blog: Welke keuzes heb je wanneer je met pensioen gaat?

11 november 2021 | Blog

Veel mensen spreken voorafgaand aan hun pensionering al jaren over hun pensioen. Maar hoe gaat een pensionering eigenlijk in zijn werk? Wat moet je zelf regelen? En wanneer ga je met pensioen? Wacht in ieder geval niet tot je AOW-datum om je te verdiepen in je pensioen. Er zijn diverse keuzemogelijkheden en je kunt gemakkelijk bepalen welke keuzemogelijkheid het beste bij jou past.

Keuzemogelijkheden

Naast de reguliere pensionering op de AOW-leeftijd zijn er verschillende keuzemogelijkheden:

Eerder met pensioen: de leeftijd waarop je met pensioen gaat in onze regeling, is 68 jaar. Jouw AOW-leeftijd ligt veelal eerder. Dit betekent dat je jouw pensioen altijd dient te vervroegen indien je je pensioen tegelijkertijd wil laten ingaan met je AOW-uitkering. Je kunt je pensioendatum overigens ook vervroegen naar een datum voor je AOW-leeftijd. Dan kun je eventueel gebruikmaken van een AOW-overbrugging. Lees meer over eerder stoppen met werken.

Gedeeltelijk met pensioen: je kunt er ook voor kiezen, in overleg met jouw werkgever, om gedeeltelijk met pensioen te gaan. Lees meer over deeltijd pensioen.

Partnerpensioen ruilen voor extra oudedagspensioen: je kunt hiervoor kiezen als je partner zelf al een goed oudedagspensioen heeft. Als je geen partner hebt dan wordt het partnerpensioen automatisch uitgeruild. Als je hiervoor kiest dan ontvang je zelf een hoger pensioen maar indien je komt te overlijden dan ontvangen jouw partner en of kinderen minder of zelfs geen pensioen. Dit hangt af van het percentage partnerpensioen dat je uitruilt. Lees meer over deze uitruil.

Oudedagspensioen ruilen voor extra partnerpensioen: je kunt hiervoor kiezen als er geen of niet genoeg partnerpensioen voor jouw partner en of wezenpensioen voor jouw kinderen is. Als je hiervoor kiest dan ontvang je zelf een lager pensioen maar jouw partner en of kinderen ontvangen een hoger pensioen als jij komt te overlijden. Lees meer over deze uitruil.

Variëren in de hoogte van jouw pensioenuitkering: je kunt ook variëren in de hoogte van jouw pensioenuitkering. Je ontvangt dan aan het begin van jouw pensionering wat meer pensioen en later wat minder. Op jouw AOW-gerechtigde leeftijd kun je kiezen voor een 10% hoger oudedagspensioen gedurende de eerste vijf jaren.  Lees meer over het variëren in de hoogte van jouw pensioenuitkering.

 

Pensioenplanner OpKoers

Onze Pensioenplanner ‘’Opkoers’’ helpt je met het plannen van je pensioen en kan je inzicht geven in jouw totale financiële plaatje.

 

 

Gerelateerde berichten

Verhoging pensioenen met 14,33%

22 december 2022

Het bestuur heeft besloten de pensioenen per 1 januari 2023 te verhogen met 14,33%. Dit percentage is gelijk aan de de stijging van consumentenprijzen. Dit is de maximale toeslag die wij kunnen verlenen.

Blog: Pensioenopbouw tijdens verlof

27 september 2022

Tijdens je dienstverband kun je verschillende soorten verlof opnemen. Denk hierbij o.a. aan vakantie, zwangerschaps- en geboorteverlof, ouderschapsverlof of een sabbatical. Maar hoe zit het dan met jouw pensioenopbouw? Lees hierover meer in deze blog.

Blog: Pensioenvergelijker

22 juni 2022

Met de Pensioenvergelijker kun je twee pensioenregelingen met elkaar vergelijken. Dit is handig bij een waardeoverdracht of als je opzoek bent naar een nieuwe baan.