Blog: Pensioen3Daagse Dag 2

17 december 2020 | Blog

Hopelijk heb je na onze blog van oktober 2020 en de berekening van jouw gewenste pensioensituatie die aan bod is gekomen op de eerste dag van de Pensioen3daagse duidelijkheid gekregen of je op koers bent met je pensioen. Als je weet hoe hoog je pensioen is, kun je beter inschatten of dit voldoende is om straks het leven te leiden dat je graag zou willen. Als het nodig is kun je zelf maatregelen nemen. Wat kun je doen als je denkt dat je toch meer inkomen nodig hebt?

Spaar met een pensioenproduct

Wil je regelmatig geld opzij zetten voor je pensioen? Denk dan aan een lijfrenteverzekering, bankspaarrekening of beleggingsrekening. Dit is een aanvulling op je werknemerspensioen. Je kunt maandelijks of jaarlijks geld storten in dit product. Je inleg is aftrekbaar. Daarvoor moet je wel aangifte inkomstenbelasting doen. Op de einddatum moet je het geld gebruiken om een pensioenuitkering te kopen. Je betaalt belasting over het bedrag dat je je ontvangt als het pensioen is ingegaan.

Koopsompolis

Een koopsompolis is een bijzondere vorm van een lijfrenteverzekering. Bij een koopsompolis stort je eenmalig een bedrag, al kun je soms later nog geld bijstorten. Je verzekeraar of bank gaat dit geld beleggen. Op je pensioendatum koop je met het geld een uitkering.

Voor een koopsompolis gelden dezelfde belastingvoordelen als voor lijfrentes en bankspaarrekeningen. Laat je goed adviseren voor je een koopsompolis afsluiten.

Zelf sparen en beleggen

Je kunt ook zelf sparen of beleggen voor je pensioen. Het voordeel hiervan is dat je in principe altijd toegang hebt tot het geld. Over je spaargeld en beleggingen betaal je elk jaar belasting in box 3. Deze belasting betaal je als je vermogen boven een bepaalde drempel uitkomt. De drempel voor alleenstaanden is €30.360, voor partners € 60.720. Hoeveel vermogensbelasting je betaalt, hangt af van hoe groot je vermogen is.

Hypotheek aflossen

Als je een hypotheek hebt die (deels) aflossingsvrij is, kun je meer gaan aflossen. Zo verlaag je je woonlasten als je met pensioen bent en heb je dus minder inkomsten nodig. Over het bedrag dat je aflost, betaal je geen rente meer. Hierdoor daalt wel de renteaftrek die je krijgt bij je belastingaangifte.

De overwaarde van je huis verzilveren

Als je huis meer waard is dan je hypotheekschuld, kun je overwegen om je huis te verkopen. Je krijgt dan de overwaarde tot je beschikking. De overwaarde is de verkoopprijs min het nog af te betalen hypotheekbedrag. Je zult dit geld nodig hebben om in nieuwe woonruimte te voorzien. Ook kun je het gebruiken om je pensioeninkomen aan te vullen. Overigens zijn er ook constructies mogelijk om je overwaarde te gebruiken zonder je huis te verkopen. Laat je hiervoor adviseren door een financieel deskundige.

Werken naast je pensioen

Als je uiteindelijk toch te weinig inkomen hebt, kun je ook (blijven) werken na je pensionering. Dat heeft geen gevolgen voor je andere inkomsten. Je krijgt daardoor niet minder pensioen of AOW. Over het bedrag dat je verdient, betaal je inkomstenbelasting. De belastingtarieven voor na de AOW-gerechtigde leeftijd zijn lager dan voor mensen die nog niet met pensioen zijn.

Deze berichtgeving is gebaseerd op informatie gebaseerd op de website www.wijzeringeldzaken.nl

Gerelateerde berichten

In gesprek met: Rob Robbers, lid verantwoordingsorgaan Heineken Pensioenfonds

18 juli 2024

Ieder kwartaal gaan we in gesprek over pensioen. Inspirerende gesprekken waarvan we hopen dat die je motiveren eens naar jouw pensioen te kijken. Dit keer gaan we in gesprek met Rob Robbers. In het dagelijks leven is Rob Category Specialist. Sinds september 2023 is Rob één van de leden van het verantwoordingsorgaan van het Heineken Pensioenfonds.

In gesprek met: Nicolaas Groot, bestuurslid Heineken Pensioenfonds

28 maart 2024

Ieder kwartaal gaan we in gesprek over pensioen. Inspirerende gesprekken waarvan we hopen dat die je motiveren eens naar jouw pensioen te kijken.

Blog: Nieuw logo

21 maart 2024

Komende jaren gaat het pensioenstelsel in Nederland veranderen om pensioen beter te laten aansluiten aan de huidige behoeften. Ook wij vernieuwen om jullie nog beter van dienst te zijn.