Blog: Hoe wordt mijn pensioengeld belegd?

26 augustus 2021 | Blog

Voor de opbouw van je pensioen betalen HEINEKEN en jij premie. Maar daarnaast wordt een belangrijk deel van je pensioen verdiend met de opbrengst van beleggingen. Zonder beleggingen zou ons pensioen veel duurder of anders veel lager zijn. Maar beleggingen zijn ook niet zonder risico. Wie gaat beleggen krijgt als het goed is de waarschuwing: “u kunt (een deel van) uw inleg verliezen” te horen. Ook het pensioenfonds loopt beleggingsrisico’s. Hoe zit dit nu eigenlijk? En hoe worden deze risico’s beheerst?

Beleggingsrisico’s
Een hoger risico wordt op de lange termijn volgens de theorie beloond met een hoger rendement. Maar een pensioenfonds mag vanzelfsprekend geen onverantwoorde risico’s nemen. Dat zou gokken met andermans geld zijn.

Het HPF beheerst het risico door zijn vermogen te spreiden over verschillende soorten beleggingen. Van bijvoorbeeld aandelen kun je, zeker op de lange termijn, een hoger rendement verwachten dan van een gewone spaarrekening, maar de risico’s zijn onderweg natuurlijk ook groter. Voor het evenwicht belegt het HPF daarom ook een deel van het vermogen in relatief veilige beleggingen als staatsleningen. Hiervan is het rendement lager, maar het bezit van staatsleningen maakt ons minder gevoelig voor veranderingen van de rente. Daarnaast belegt het pensioenfonds bijvoorbeeld in hedgefunds die voor bescherming tegen waardeverminderingen van aandelen moeten zorgen. Dat heeft overigens het afgelopen jaar niet gewerkt, zoals we hadden verwacht, maar bij eerdere crises wel. Ook onze beleggingen in bijvoorbeeld woningen dienen ertoe het beleggingsrisico te spreiden. En wanneer aandelen het in het ene land of in de ene sector slecht doen, kunnen ze het in een ander land of een andere sector juist goed doen. Al met al: we nemen risico, maar zetten niet al jullie geld op één kaart.

Het rendement op het totale vermogen van HPF was vorig jaar 1,6%. In 2019 was het 13,4% en in de eerste helft jaar van dit jaar 4,7%.

In onderstaand schema kun je de verdeling van de beleggingen raadplegen en ook zien wat het rendement in 2020 was.

Gerelateerde berichten

In gesprek met: Rob Robbers, lid verantwoordingsorgaan Heineken Pensioenfonds

18 juli 2024

Ieder kwartaal gaan we in gesprek over pensioen. Inspirerende gesprekken waarvan we hopen dat die je motiveren eens naar jouw pensioen te kijken. Dit keer gaan we in gesprek met Rob Robbers. In het dagelijks leven is Rob Category Specialist. Sinds september 2023 is Rob één van de leden van het verantwoordingsorgaan van het Heineken Pensioenfonds.

In gesprek met: Nicolaas Groot, bestuurslid Heineken Pensioenfonds

28 maart 2024

Ieder kwartaal gaan we in gesprek over pensioen. Inspirerende gesprekken waarvan we hopen dat die je motiveren eens naar jouw pensioen te kijken.

Blog: Nieuw logo

21 maart 2024

Komende jaren gaat het pensioenstelsel in Nederland veranderen om pensioen beter te laten aansluiten aan de huidige behoeften. Ook wij vernieuwen om jullie nog beter van dienst te zijn.