Blog: Hoe wordt mijn pensioengeld belegd?

26 augustus 2021 | Blog

Voor de opbouw van je pensioen betalen HEINEKEN en jij premie. Maar daarnaast wordt een belangrijk deel van je pensioen verdiend met de opbrengst van beleggingen. Zonder beleggingen zou ons pensioen veel duurder of anders veel lager zijn. Maar beleggingen zijn ook niet zonder risico. Wie gaat beleggen krijgt als het goed is de waarschuwing: “u kunt (een deel van) uw inleg verliezen” te horen. Ook het pensioenfonds loopt beleggingsrisico’s. Hoe zit dit nu eigenlijk? En hoe worden deze risico’s beheerst?

Beleggingsrisico’s
Een hoger risico wordt op de lange termijn volgens de theorie beloond met een hoger rendement. Maar een pensioenfonds mag vanzelfsprekend geen onverantwoorde risico’s nemen. Dat zou gokken met andermans geld zijn.

Het HPF beheerst het risico door zijn vermogen te spreiden over verschillende soorten beleggingen. Van bijvoorbeeld aandelen kun je, zeker op de lange termijn, een hoger rendement verwachten dan van een gewone spaarrekening, maar de risico’s zijn onderweg natuurlijk ook groter. Voor het evenwicht belegt het HPF daarom ook een deel van het vermogen in relatief veilige beleggingen als staatsleningen. Hiervan is het rendement lager, maar het bezit van staatsleningen maakt ons minder gevoelig voor veranderingen van de rente. Daarnaast belegt het pensioenfonds bijvoorbeeld in hedgefunds die voor bescherming tegen waardeverminderingen van aandelen moeten zorgen. Dat heeft overigens het afgelopen jaar niet gewerkt, zoals we hadden verwacht, maar bij eerdere crises wel. Ook onze beleggingen in bijvoorbeeld woningen dienen ertoe het beleggingsrisico te spreiden. En wanneer aandelen het in het ene land of in de ene sector slecht doen, kunnen ze het in een ander land of een andere sector juist goed doen. Al met al: we nemen risico, maar zetten niet al jullie geld op één kaart.

Het rendement op het totale vermogen van HPF was vorig jaar 1,6%. In 2019 was het 13,4% en in de eerste helft jaar van dit jaar 4,7%.

In onderstaand schema kun je de verdeling van de beleggingen raadplegen en ook zien wat het rendement in 2020 was.

Gerelateerde berichten

Blog: Organen van het Pensioenfonds

28 september 2023

Het Heineken Pensioenfonds heeft drie verschillende organen. Wij kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wat de taken van deze organen zijn en hoe jouw belangen door deze organen worden vertegenwoordigd. In deze blog geven wij jou daar meer informatie over.

Blog: Heineken Pensioenfonds Jaaroverzicht 2022

17 juli 2023

De eerste helft van 2023 is voorbij en de zomerperiode staat voor de deur. Voordat je welverdiende vakantie begint, willen we graag ons Jaaroverzicht 2022 bij je onder de aandacht brengen. In het Jaaroverzicht 2022 vind je de belangrijkste feiten en cijfers van ons, het Heineken Pensioenfonds, van afgelopen jaar. De moeite waard om even te bekijken!

Blog: vacatures Verantwoordingsorgaan

31 maart 2023

Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit vertegenwoordigers van werknemers, werkgever en gepensioneerden. In het Verantwoordingsorgaan zijn er momenteel vacatures. Wil je hierover meer weten, lees dan onze blog.