Blog: Geen verhoging van de pensioenen per 1 januari 2022

22 december 2021 | Blog

In deze laatste blog van 2021 kunnen we vaststellen, dat de pandemie ook dit jaar nog steeds het leven en werk van ons allen sterk heeft bepaald. Maar ook  de financiële situatie van het Heineken Pensioenfonds is hierdoor beïnvloed.

De lage dekkingsgraden van vorig jaar werken nog steeds door in de zogenaamde beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. Om er voor te zorgen dat financieel ingrijpende besluiten voor deelnemers en het pensioenfonds worden gebaseerd op een gemiddeld en meer stabiele weergave van de situatie, is bij zulke besluiten de beleidsdekkingsgraad leidend. Financieel ingrijpende besluiten zijn bijvoorbeeld het besluit om de pensioenen te korten of te verhogen.

Eind september was de beleidsdekkingsgraad van het Heineken Pensioenfonds 105,5% en dat is onvoldoende om de pensioenen per 1 januari 2022 te verhogen op grond van de geldende wet- en regelgeving. De financiële positie van ons pensioenfonds is overigens wel sterk genoeg om ervoor te zorgen, dat verlaging van het pensioen niet aan de orde is.

Uit het nieuws heb je wellicht meegekregen dat pensioenfondsen bij een beleidsdekkingsgraad van 105% de pensioenen mogen verhogen. Helaas is dit nog niet in regelgeving vastgelegd en daarom kan het pensioenfonds hier nog geen uitvoering aan geven. Mocht een verhoging van de pensioenen later toch mogelijk blijken, dan zal het bestuur alsnog beoordelen of de pensioenen kunnen worden verhoogd.

Fijne feestdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar!

Gerelateerde berichten

Blog: Geen verhoging van de pensioenen per 1 januari 2022

22 december 2021

In deze laatste blog van 2021 kunnen we vaststellen, dat de pandemie ook dit jaar nog steeds het leven en werk van ons allen sterk heeft bepaald. Maar ook  de financiële situatie van het Heineken Pensioenfonds is hierdoor beïnvloed. De lage dekkingsgraden van vorig jaar werken nog steeds door in de zogenaamde beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. Om er voor te zorgen dat financieel ingrijpende besluiten voor deelnemers en het pensioenfonds worden gebaseerd op een gemiddeld en meer stabiele weergave van de situatie, is bij zulke besluiten de beleidsdekkingsgraad leidend. Financieel ingrijpende besluiten zijn bijvoorbeeld het besluit om de pensioenen te korten of te verhogen. Eind september was de beleidsdekkingsgraad van het Heineken Pensioenfonds 105,5% en dat is onvoldoende om de pensioenen per 1 januari 2022 te verhogen op grond van de geldende wet- en regelgeving. De financiële positie van ons pensioenfonds is overigens wel sterk genoeg om ervoor te zorgen, dat verlaging van het pensioen niet aan de orde is. Uit het nieuws heb je wellicht meegekregen dat pensioenfondsen bij een beleidsdekkingsgraad van 105% de pensioenen mogen verhogen. Helaas is dit nog niet in regelgeving vastgelegd en daarom kan het pensioenfonds hier nog geen uitvoering aan geven. Mocht een verhoging van de pensioenen later toch mogelijk blijken, dan zal het bestuur alsnog beoordelen of de pensioenen kunnen worden verhoogd. Fijne feestdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar!

Blog: Welke keuzes heb je wanneer je met pensioen gaat?

11 november 2021

Veel mensen spreken voorafgaand aan hun pensionering al jaren over hun pensioen. Maar hoe gaat een pensionering eigenlijk in zijn werk? Wat moet je zelf regelen? En wanneer ga je met pensioen?

Blog: Welke instrumenten gebruikt het Heineken Pensioenfonds voor maatschappelijk verantwoord beleggen?

29 oktober 2021

In de vorige blog hebben wij aangegeven dat het Heineken Pensioenfonds (HPF) bij het beleggen van het vermogen rekening houdt met zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid (zie blog Maatschappelijk Verantwoord Beleggen bij het Heineken Pensioenfonds). In deze blog lichten we de instrumenten toe die wij hierbij gebruiken.