Blog: Geen verhoging van de pensioenen per 1 januari 2022

22 december 2021 | Blog

In deze laatste blog van 2021 kunnen we vaststellen, dat de pandemie ook dit jaar nog steeds het leven en werk van ons allen sterk heeft bepaald. Maar ook  de financiële situatie van het Heineken Pensioenfonds is hierdoor beïnvloed.

De lage dekkingsgraden van vorig jaar werken nog steeds door in de zogenaamde beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. Om er voor te zorgen dat financieel ingrijpende besluiten voor deelnemers en het pensioenfonds worden gebaseerd op een gemiddeld en meer stabiele weergave van de situatie, is bij zulke besluiten de beleidsdekkingsgraad leidend. Financieel ingrijpende besluiten zijn bijvoorbeeld het besluit om de pensioenen te korten of te verhogen.

Eind september was de beleidsdekkingsgraad van het Heineken Pensioenfonds 105,5% en dat is onvoldoende om de pensioenen per 1 januari 2022 te verhogen op grond van de geldende wet- en regelgeving. De financiële positie van ons pensioenfonds is overigens wel sterk genoeg om ervoor te zorgen, dat verlaging van het pensioen niet aan de orde is.

Uit het nieuws heb je wellicht meegekregen dat pensioenfondsen bij een beleidsdekkingsgraad van 105% de pensioenen mogen verhogen. Helaas is dit nog niet in regelgeving vastgelegd en daarom kan het pensioenfonds hier nog geen uitvoering aan geven. Mocht een verhoging van de pensioenen later toch mogelijk blijken, dan zal het bestuur alsnog beoordelen of de pensioenen kunnen worden verhoogd.

Fijne feestdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar!

Gerelateerde berichten

Verhoging pensioenen met 14,33%

22 december 2022

Het bestuur heeft besloten de pensioenen per 1 januari 2023 te verhogen met 14,33%. Dit percentage is gelijk aan de de stijging van consumentenprijzen. Dit is de maximale toeslag die wij kunnen verlenen.

Blog: Pensioenopbouw tijdens verlof

27 september 2022

Tijdens je dienstverband kun je verschillende soorten verlof opnemen. Denk hierbij o.a. aan vakantie, zwangerschaps- en geboorteverlof, ouderschapsverlof of een sabbatical. Maar hoe zit het dan met jouw pensioenopbouw? Lees hierover meer in deze blog.

Blog: Pensioenvergelijker

22 juni 2022

Met de Pensioenvergelijker kun je twee pensioenregelingen met elkaar vergelijken. Dit is handig bij een waardeoverdracht of als je opzoek bent naar een nieuwe baan.