Blog: Geen verhoging van de pensioenen per 1 januari 2021

28 december 2020 | Blog

Alweer de laatste blog van 2020. Wat een jaar is 2020 geweest. Het Covid 19 virus heeft er flink zijn stempel op gedrukt tot en met de feestdagen aan toe.

De pandemie heeft ook invloed gehad op het Heineken Pensioenfonds. Uiteraard op het leven en werk van ons allemaal, maar ook  op de financiële markten en de hoogte van de rente en daarmee van de financiële situatie van het fonds. De financiële situatie wordt uitgedrukt in de beleidsdekkingsgraad. Het afgelopen jaar is onze beleidsdekkingsgraad net als bij andere pensioenfondsen gedaald.

Op grond van de beleidsdekkingsgraad van 30 september beslist het bestuur, of het mogelijk is om de pensioenen te verhogen. Op 30 september 2020 stond die op 96,8%. Dat is helaas niet voldoende om het pensioen per 1 januari 2021 te verhogen. De financiële positie van ons pensioenfonds is wel sterk genoeg om ervoor te zorgen, dat verlaging van het pensioen niet aan de orde is.

Normaal gesproken wordt geld elk jaar iets minder waard. Je kunt met hetzelfde bedrag in 2021 iets minder kopen dan in 2020. Dat heet ‘inflatie’. Vanwege de inflatie probeert het Heineken Pensioenfonds jaarlijks een toeslag te verlenen op uw pensioen. Zo kan de koopkracht van het opgebouwde pensioen de stijging van de prijzen bijhouden. Wij noemen dit een waardevast pensioen. Het lukt niet altijd om de pensioenen mee te laten groeien met de stijging van de prijzen. Als het financieel tegenzit, hetzij door achterblijvende beleggingsopbrengsten hetzij door dalende rentes, is er geen ruimte om, geheel of gedeeltelijk, toeslagen te verlenen. Dan wordt je pensioen niet verlaagd, maar toch iets minder waard.

Fijne feestdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar!

Gerelateerde berichten

Blog: Organen van het Pensioenfonds

28 september 2023

Het Heineken Pensioenfonds heeft drie verschillende organen. Wij kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wat de taken van deze organen zijn en hoe jouw belangen door deze organen worden vertegenwoordigd. In deze blog geven wij jou daar meer informatie over.

Blog: Heineken Pensioenfonds Jaaroverzicht 2022

17 juli 2023

De eerste helft van 2023 is voorbij en de zomerperiode staat voor de deur. Voordat je welverdiende vakantie begint, willen we graag ons Jaaroverzicht 2022 bij je onder de aandacht brengen. In het Jaaroverzicht 2022 vind je de belangrijkste feiten en cijfers van ons, het Heineken Pensioenfonds, van afgelopen jaar. De moeite waard om even te bekijken!

Blog: vacatures Verantwoordingsorgaan

31 maart 2023

Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit vertegenwoordigers van werknemers, werkgever en gepensioneerden. In het Verantwoordingsorgaan zijn er momenteel vacatures. Wil je hierover meer weten, lees dan onze blog.